Sunday, 28 October 2012

RESEPI DAGING UJANG


Kalaw orang Johor, mungkin pernah mkn nasi ujang, rasenye ade mcm paprik ckit, cume pedas2, paling sdp kalaw ujang masak daging, ayam mcm tak berape sedap, paling sedap ade satu restoran kt kluang, alahhhh aku promote ni mungkin bbpe org kluang tawu, BOB CORNER, dekat sebelah AADK KLUANG (yg dulunye banglo) kt kampong melayu. Hampir dekat dgn hotel prime city. Haaa carik la sendiri. Sedap gile kt ctu.
Raya korban punye pasal, so adela daging yg dpt dibawa blek uma, so aku yg hantu daging, mmg suke la, so lunch tu aku offer nak masak. Aku masak la daging ni.




RESEPI DAGING UJANG

Untuk 4 orang makan

Bahan utama (dipotong kecil atau nipis dan direbus dahulu sehingga empuk)
Daging utk 4 org makan

 Bahan-bahan tumis (dikisar)
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
3 batang cili padi, nak pedas, lebihkan
3 inci halia

Bahan-bahan A (ditumbuk sedikit)
1 batang serai
3 batang cili padi, nak pedas, lebihkan

Bahan-bahan lain
Sedikit minyak utk menumis
Sedikit garam
2 sudu sos tiram
1 sudu tepung jagung dibancuh dgn air
2 helai daun limau purut (jika ada)
1/2 cawan air

Cara-cara memasak
1)      Panaskan minyak dan masukkan Bahan-bahan tumis (dikisar)dan  Bahan-bahan A (ditumbuk sedikit)kacau sehingga naik bau.
2)      Masukkan sos tiram, tepung jagung dibancuh dgn air dan helaian daun limau purut (jika ada).
3)      Masukkan daging yang telah direbus dan 1/2 cawan air sehingga masak serta sedikit garam.
*tambah air lagi jika mahu berkuah
SIAP !

No comments:

Post a Comment